Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas se obeležava državni praznik Dan primirja, koji je ustanovljen u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja, kao državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11.00 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Ovo primirje bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine. Posle četvorogodišnjeg rata, najvećeg dotad u istoriji, tog dana 1918. u 11 sati potpisano je primirje.

Prvi svetski rat doneo je 11 miliona poginulih i oko 50 miliona invalida i dramatičnu promenu u Evropi. Došlo je do stvaranja novih država, a formiran je i tzv. “sanitarni koridor” između Nemačke i Rusije, objašnjava istoričar Radomir Ninkov.

Narodna skupština Republike Srbije krajem 2011. godine usvojila je izmene Zakona o državnim i drugim praznicima kojim je predviđeno da se Dan primirja iz 1918. posebno obeležava i da bude neradni dan.