Dan planete zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se danas širom sveta pod sloganom:“Uložimo u našu planetu“. Ovogodišnja tema ukazuje na neophodnost ličnih akcija za njeno očuvanje, ali i skreće pažnju na potrebu da se okrenemo zelenim i održivim poslovima i preduzećima koja kroz svoje poslovanje brinu o budućnosti i preostalim resursima, na taj način da doprinesu izgradnji zdravijih gradova, država i ekonomija.

Ovo je naročito značajno imajući u vidu da već tri godine svetska populacija godišnje troši više resursa nego što ih planeta Zemlja može proizvesti u istom periodu.

Više od pola veka 22. aprila se u celom svetu obeležava Dan planete Zemlje. Na taj način skreće se pažnja na značaj očuvanja prirode i važnost sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Podsećanjem na opasnost koja preti Zemlji i ekosistemu zbog razvoja industrije, na globalno zagrevanje i klimatske promene podiže se svest o odgovornosti prema planeti na kojoj živimo.

Tim povodom stručnjaci svake godine upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta pred izumiranjem. To ozbiljno narušava čitav ekosistem i biološku raznovrsnost. Biolozi podsećaju da time što ljudi uništavaju staništa nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje, uništavaju i život na planeti.