Dali je Solarijum štetan ?

 

Sunčanje u solariumu postalo je trend, međutim, prema mišljenju stručnjaka to nije adekvatna priprema kože za izlaganje Suncu. Korišćenje solariuma je podjednako loše kao izlaganje sunčevoj svetlosti bez zaštite u intervalima kada je zračenja najjače naglašavaju stručnjaci.

Istraživali smo mišljenja naših sugrađanki u vezi korišćenja i štetnih posledica koje može da izazove sunčanje u solariumu, mišljenja su podeljena dok neki smatraju da je solarium štetan drugi se ipak odlučuju na takav vid sunčanja bez obzira na posledice.

Posledice korišćenja solariuma su preterano starenje kože, gubljenje elastičnosti, smanjivanje kolagenih vlakana, pojava fleka, veća učestalost pojave melanoma i veći rizik od nastanka raka kože ističu stručnjaci.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije sunčanje u solariumu povećava šanse za dobijanje raka kože za 75 odsto. Međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 2009.godine je svrstala zračenje solariuma na listu ,,kancerogeno za ljude“.

Uprkos mišljenju da solarium može da nam pomogne da ne izgorimo prilikom sunčanja UV zračenje u solariumu, talasne dužine UVA I UVB spectra zračenja, su različite od onih u sunčevom spektru. Zračenje solariuma je tri puta jače zračenje od najjačeg dejstva Sunca tako da su oštećenja kože brža i snažnija.

U mnogim zemljama zabranjena je upotreba solariuma mlađima od 18.godina zbog štetnih uticaja koje ima na zdravlje. Pre nego što krenete u solarium obratite pažnju na činjenicu da ,,koža pamti“ i da su posledice koje izaziva korišćenje solariuma trajne, opasne po zdravlje i često vidljive tek naknadno jer se oštećenja kože nakupljaju godinama.