среда , 28 септембра 2022
Naslovna / Zanimljivosti / Cvet mimoze dostupan svake godine našim sugrađanima

Cvet mimoze dostupan svake godine našim sugrađanima

Iako se ne gaji u našoj okolini, Subotičanima je cvet mimoze dostupan svake godine, te mogu da ga kupe već od kraja decembra. Prema rečima prodavaca ove biljke, građani vole i poštuju cveće, a posebno mimozu, koja će se u našem gradu prodavati do marta.
Cvetovi jarko žute boje uveliko se nalaze na već dobro poznatim lokacijama u našem gradu. Zimsko sivilo na subotičkim ulicama razbijaju štandovi nasmejanih prodavaca sa bogatom ponudom cveta mimoze. Ova biljka na ulicama Subotice iz Herceg Novog, nalazi se još od kraja decembra, a kako kažu naši građani cvetovi mimoze su prelepi. Pojedini su nekada više kupovali bukete, sada to kupuju kao poklon za drage ljude, dok drugi iako je kratkog veka ipak vole redovno da uzimaju ovaj cvet.
Svake godine iz Herceg Novog, prodavac Branislav Arifović, mimozu donosi za Subotičane. Već 40 godina prodaje ovo cveće za naše sugrađane, a kako kaže naši građani mimozu imaju već od 25.decembra, i pre nego što ona procveta u Herceg Novom. Prema njegovim rečima, od vremenskih uslova zavisi prodaja, ali za ovih 40 godina kaže stekao je verne kupce, a sa ponosom ističe da su među njima i bake od 80 godina. Mimozu prodaje do 8.marta, a za Subotičane kaže da vole da kupuju i da poštuju cveće. U subotičkim cvećarama već duže vreme nema cveta mimoze, odnosno njegove upotrebe u cvećarstvu. Dosta je težak cvet za skladištenje, kaže cvećar , Ljubica Spiridonović. U zavisnosti od vremenskih uslova, sezona ove biljke je od januara.
U čast ovog cveta, praznik mimoze u Herceg Novom obeležava se u februaru. Ovaj festival održava se od 1969.godine.

https://youtu.be/EAnAWRr4u64

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Subotički muzičari u emisiji ,,Sva ta muzika,,

Sva ta muzika naziv je emisije koja se emituje na YuEco Televiziji. Cilj emisije je …

Jedan komentar

  1. Gde se moze kupiti mimoza u vidu buketa?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.