”Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”

Čak polovina odraslih građana ne pere zube redovno, a više od polovine mališana starijih od 3 godine već ima karijes, upozoravaju stručnjaci povodom obeležavanja 33. po redu Nedelje zdravlja usta i zuba. Slogan obeležavanja ove godine glasi ”Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom” kojim se ističe značaj dobrog oralnog zdravlja za opšte zdravlje.

Oralno zdravlje prema rečima lekara, značajan je pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje. Većina oralnih bolesti i stanja, podsećaju ima zajedničke faktore rizika sa vodećim hroničnim nezaraznim bolestima te se opšte preporuke za očuvanje zdravlja ne odnose samo na redovnu higijenu i posete stomatologu.

Kako bi ukazali na značaj brige o oralnom zdravlju još od najranijeg uzrasta, aktivnosti u okviru obeležavanja usmerene su ka deci.

U saradnji sa predškolskom ustanovom Stomatološka služna Doma zdravlja organizovaće likovni konkurs na ovu temu, kao i onlajn radionicu.

1 komentar

  1. Ja imam veoma loše zube, svi kutnjaci su plombirani, imam i dva nano implantanta. Ne mogu da kažem da ih nisam održavao, ali stvar je do gena. Tako mi je rekao i stomatolog. Kod ćerke smo zato veoma pažljivi, krenuli smo veom rano sa pregledima i gledamo da na svakih 6 meseci posećujemo njenu zubarku. Cilj je ne samo kontrola nego i da stekne naviku da odlazi na preglede zuba kako ne bi doživela moju sudbinu.

Komentari su zatvoreni