Crveni krst Subotica obeležio 135 godina postojanja

Skromno, uz pridržavanje svih protivepidemijskih mera, gradska organizacija Crvenog krsta obeležila je 135 godina postojanja i rada.

Davne 1886. godine na današnji dan osnovana je gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici, podsetio je sekretar ove organizacije dr Siniša Trajković. On je istakao da se aktivnosti Crvenog krsta Subotica protežu kroz 3 veka na ovim prostorima realizujući sve vreme osnovnu misiju ove organizacije- ublažavanje ljudske patnje.

Predsednica Crvenog krsta Subotica, dr Livia Despenić rekla je da se ovaj značaj jubilej obeležava skromno, u skladu sa epidemiološkom situacijom, ali uz veliku zahvalnost kako gradskoj upravi, tako i zaposlenima u ovoj organizaciji, a pre svega volonterima.

Obeležavanju jubileja 135 godina postojanja GO Crvenog krsta, prisustvovala je delegacija gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem koji je čestitajući jubilej istakao da je izuzetno ponosan na saradnju lokalne samouprave i Crvenog krsta Subotica. Gradonačelnik se posebno osvrnuo na period kada su uvedene vanredne okolnosti kada je pokazana otvorena, iskrena i efikasna saradnja zaposlenih u lokalnoj samoupravi i aktivista Crvenog krsta, kako na terenu, tako i u koordinisanom radu pozivnih centara i u pripremi paketa za najstarije sugrađane.

Samo jedan deo programskih aktivnosti koje tokom cele godine sprovodi Crveni krst Subotica čini Narodna kuhinja putem koje se tokom godine podeli više od 260.000 kuvanih obroka, dok volonteri i zaposleni u Crvenom krstu godišnje distribuiraju preko 20 tona garderobe. Više od 70 dece tokom godine bude upućeno na zdravstveno- rekreativni oporavak, distribuira se više hiljada paketa hrane, a tokom zimskog perioda Crveni krst zbrinjava i beskućnike sa teritorije grada.