петак , 12 августа 2022
Naslovna / Društvo / Članice udruženja „Jedna uz drugu“ posetile pacijentkinje na Odeljenju onkologije

Članice udruženja „Jedna uz drugu“ posetile pacijentkinje na Odeljenju onkologije

Članice udruženja „Jedna uz drugu“ obradovale su danas pacijentkinje na odeljenju onkologije u Opštoj bolnici. Kako je mart mesec posvećen borbi protiv raka dojke, za početak svojih aktivnosti Udruženje je simbolično izabralo upravo 8. mart, dan kada našim majkama, sestrama, bakama, ćerkama poklanjamo zrnce pažnje više nego drugih dana.

Da bi im ulepšale Dan žena, članice Udružanja su posetile Onkološku ambulantu i Odeljenje onkologije Opšte bolnice Subotica i pacijentkinjama predale simbolične poklončiće.

– Znamo kako se osećaju žene koje primaju hemioterapiju – često ih prati mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima, slabost. Zato želimo da ih podržimo, da znaju da nisu same u njihovoj borbi,  da izdrže i nastave dalje, hrabrije i jače nego što su ikada bile – poručuju članice Udruženja i naglašavaju da je  veoma važno da žene znaju da nisu same.

U poseti ženama  na lečenju je bila i Vesna Tulenčić, koja je pre 14 godina operisala karcinom dojke. Za sobom je ostavila 6 ciklusa hemioterapija, hormonsku terapiju i  30 zračenja.

– Svojim primerom želim da pokažem pacijentkinjama da je normalan život posle lečenja moguć, da  se život posle bolesti može nastaviti – iako drugačiji,  na neki način,  je i lepši nego pre“  – smatra Vesna. „Tokom svog lečenja, ja sam  ispred sebe imala majku i prijateljicu, kao pozitivne primere i sećam se koliko mi je to značilo na putu oporavka – izjavila je Vesna i naglasila kako obolele žene treba da znaju da mislimo na njih, da osećamo kroz šta prolaze i da  ih podržavamo na putu ozdravljenja.

Simbolične poklone su same pripremile članice Udruženja na svojim kreativnim radionicama –  PINK SVESKE u koje su napisale svoje lične, motivacione poruke. „Sve moje borbe u životu su i moje prilike“ – jedna je od poruka…

Po rečima dr Dragice Štrbac Čizmarević, načelnice Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici Subotica, pacijentikinjama koje se leče je potrebna psihološka i edukativna podrška, kao i informacije o njihovoj terapiji, vrstama terpije koje primaju, mogućim nus pojavama, kako da se nose sa situacijom.

 I porodica, ali i  društvo treba da zauzme afirmitivni stav prema onkološkim pacijentima. Zato je veoma važna saradnja zdravstvenih ustanova sa udruženjima pacijenata, koja dobijaja sve veći značaj – smatra dr Štrbac.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Putnik pešak pokušao preko granice da prenese 20 hiljada evra

Carinici su juče na prelazu Kelebija, u saradnji sa policijom, otkrili nesvakidašnji pokušaj putnika-pešaka da …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.