Čista energija – šansa za sve

U Skupštini AP Vojvodine juče je svečano otvoren XI Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „Čista energija – šansa za sve“, u organizaciji Instituta za evropske poslove (INEA) iz Diseldorfa i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Forum je otvorio ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić.
 Promocija obnovljivih izvora energije, promocija energetske efikasnosti, promocija korišćenja biomase, promocija jednog ukupnog održivog energetskog razvoja naša je velika obaveza prema generacijama koje dolaze, rekao je, otvarajući Forum, ministar Antić, i dodao da je u narednom periodu neophodno razbiti predrasude koje u našoj zemlji još uvek postoje kada je reč o obnovljivim izvorima energije.
Predsedavajući Foruma Tihomir Simić je, u uvodnom obraćanju, podsetio da Republika Srbija već duži period ulaže posebne napore u procesu unapređenja sopstvene energetske bezbednosti i izgradnje infrastruktura koje treba da zadovolje rastuće potrebe za energijom, i da se gotovo identični procesi dešavaju i u drugim zemljama Jugoistočne Evrope, potvrđujući još jednom činjenicu: da niko na ovom prostoru ne može da dozvoli svoju pasivnost niti ležernost, da ostane izolovano energetsko ostrvo.
Da bi Srbija postigla takav napredak potrebna je opšta društvena energetska mobilizacija ostvarena kroz osmišljene programe proistekle iz nacionalne strategije razvoja energetike, naveo je Simić. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotica, kao Grad partner ovogodišnjeg Foruma, jasno opredeljena ka racionalnom korišćenju energije i primeni principa energetske efikasnosti.

– Subotica je, primenjujući zakonske propise, donela Program energetske efikasnosti čijom primenom uspostavlja sistem upravljanja energetskom potrošnjom i smanjenja troškova za nabavku energije  i energenata. Javna i javno-komunalna preduzeća realizuju projekte u skladu sa ekološkim i energetskim principima čime se razvoj komunalne energetike usmerava u pravcu optimalnog i održivog razvoja. Ovim racionalnim odnosom prema energiji, oslobađaju se sredstva koja će Grad Subotica usmeravati u dalje investicije – nove trendove i tehnologije.  Subotica je započela i izradu strategije i akcionog plana Subotica – ’Smart city’, čijom primenom bi vršila neprestanu optimizaciju celokupnog svog funkcionisanja – naglasio je, između ostalog, Bogdan