Centralna svečanost povodom Nacionalnog praznika Rusina ove godine u Subotici

Centralna svečanost povodom obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina ove godine biće održana u Subotici. Centralna svečanost biće održana u petak, a započeće Arhijerejskom blagodarnom liturgijom u Franjevačkoj crkvi, a nakon toga proslava se nastavlja u Gradskoj kući.

Rusinska zajednica u Srbiji u sredu će obeležiti svoj Nacionalni praznik, a centralna svečanost biće održana dva dana kasnije u Subotici. Nacionalni praznik Rusina obeležava se u znak sećanja na 1751. godinu kada je potpisan ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica na ove prostore, odnosno u pustaru Veliki Krstur.

Centralna svečanost svake godine organizuje se u drugom gradu u Subotici. Program počinje u 17h Arhijerejskom blagodarnom liturgijom u Franjevačkoj crkvi, a nakon toga svečanost se nastavlja u Gradskoj kući gde će u Vestibilu od 18:15h biti otvorena izložba radova Aleksandra M. Lukića, Eugena III Kočiša i Andree Palatinus. U holu Gradske kuće u 19h biće održana promocija monografije „Rusini u Subotici“ i Etno-sto, a Velikoj većnici Gradske kuće od 20h biće održana Svečana akademija koja je ove godine posvećena poznatom rusinskom pesniku Mafteju Vinaju koji je živeo i radio u Subotici, kao i jedinom rusinskom kompozitoru Ivanu Kovaču.