Centralna proslava „Dužijance“ od četvrtka do nedelje

Centralna proslava 113. „Dužijance“, svetkovine koja slavi i blagosilja hleb od novog žita, u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata, biće održana od četvrtka do nedelje.

Program će početi u četvrtak u 19 časova, kada će u u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ biti održano tradicionalno književno veče u organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“.

U petak će na gradskom Trgu biti postavljena izložba rukotvorina, u Vestibilu Gradske kuće u 19 časova biće otvorena izložba radova od slame, a od 20 časova biće organizovano tradicionalno tamburaško veče. Polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen bistu Blaška Rajića, kao i Skupština risara biće održani u subotu.

U Katedrali Svete Terezije Avilske u subotu će od 18 časova biti održana Svečana misa, kojoj će prisustvovati gost ovogodišnje „Dužijance“ mons. Fabijan Svalina, sremski biskup. Centralna proslava biće održana u nedelju, a počeće blagoslovom i ispraćajem bandaša i bandašice.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Subotica, Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“.