Centralna proslava 111. „Dužijance“ počinje sutra

Centralna proslava 111. „Dužijance“, održaće se od sutra do nedelje u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata.

Početak Centralne proslave je u četvrtak, kada će se u HC “Bunjevačko kolo” održati književno veče, dok će u petak u Vestibilu Gradske kuće biti organizovana izložba radova koji su nastali na 36. Slamarskoj koloniji u Tavankutu. Nakon izložbe, uslediće tamburaško veče sa početkom od 20 časova na gradskom trgu, kao i predstavljanje bandaša i bandašice i izbor njihovih pratilaca, a nakon svete mise u nedelju, uslediće tradicionalna svečana povorka.

Andrija Anišić, predsednik UBH “Dužijanca” ističe da su ponosni što imaju mogućnost da tradiciju prenose na mlađe naraštaje, ali i da sve građane, bez obzira na veru i naciju, upoznaju sa ovom manifestacijom.

Sve autobuske linije koje prolaze centrom grada, za vreme svečane povorke saobraćaće izmenjenom trasom, rekao je Marinko Piuković, direktor UBH „Dužijanca“. Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“.