Moguća nestašica goriva

Na subotičkim benzinskim pumpama jutros nije bilo gužvi, a goriva svih vrsta dovoljno da podmiri potrebe vozača. Međutim, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije upozoravaju da može doći do nestašice goriva zbog neusklađenosti cena naftnih derivata u maloprodaji i veleprodaji.

Uprkos tome što se pre samo nekoliko dana mogla videti potpuno drugačija slika na benzinskim pumpama u našem gradu danas nema gužvi. Gorivo se toči tek onoliko koliko je potrebno. Neki zbog prirode posla toče više, ali svi su složni u oceni da je gorivo skupo te da je za vožnju automobila u poslednje dve nedelje potrebno odvojiti više novca iz kućnog budžeta nego ranije.

Vlada Srbije 10. marta donela je Uredbu kojom se ograničava cena naftnih derivata koja se odnosi na Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila. Donet je i Pravilnik koji služi kao polazna osnova za utvrđivanje prosečne veleprodajne cene, a smanjene su akcize na benzin i dizel. Ovaj paket mera Vlade donet je sa ciljem ublažavanja udara na naftne kompanije zbog fiksnih cena goriva, a s druge strane da omogućo potrošačima da dođu do goriva po pristojnoj ceni, ocenjuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović. On međutim smatra da ovakva situacija može dovesti do nestašice goriva budući da nisu ograničeni uticaji globalnog tržišta te je već danas nabavna cena euro dizela u veleprodaji veća nego u maloprodaji.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno Uredbom Vlade, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, a benzinske pumpe su dužne da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.