Cena zakupa državnog zemljišta oko 190 evra po hektaru

Ukupno planirano i zakupljeno zemljište koje je poljoprivrednicima dostupno putem Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Subotice za 2022. godinu, iznosi 11.476 hektara.

Dostupne površine za zakup ove godine osetno su manje, a razlog za to jeste što od pretprošle godine pravo prečeg zakupa imaju oni proizvođači koji se bave stočarstvom, odnosno ostvaruju pravo zakupa na duži niz godina. Primer za to jesu stočari koji gaje goveda, te ostvaruju pravo zakupa i do 10 godina.

Prosečna cena zakupa zemljišta iznosi oko 190 evra po hektaru, u zavisnosti od kategorije zemljišta, a od uplaćenih sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta, 40 odsto odlazi u gradski budžet, dok po 30 odsto odlazi pokrajini i republici. Od pomenutih sredstava, kako objašnjava članica GV zadužena za oblast poljoprivrede, Hajnalka Bognar Pastor, Sekretarijat za poljoprivredu grada Subotice planira svoj budžet.

Da bi proizvođač ostvario pravo na zakup jedan od uslova jeste da je gazdinstvo u aktivnom statusu i da poseduje 0,5 hektara zemljišta.