среда , 10 августа 2022
Naslovna / Društvo / Ceger umesto plastičnih kesa

Ceger umesto plastičnih kesa

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, prošle godine u promet je stavljeno oko 349 000 tona ambalaže, u koju spadaju i plastične kese koje se masovno upotrebljavaju. U zavisnosti od tipa i sastava kese potrebno je da prođe između 100 i 300 godina da se ona razgradi, ipak, poslednjih godina uglavnom se upotrebljavaju kese koje se brže razgrađuju, poručuju iz CEKOR-a.

Sugrađani sa kojima smo razgovarali, istakli su da se trude da ne koriste plastične kese već da u kupovinu idu sa cegerom. Ipak, oni navode da je izuzetno teško potpuno se odreći upotrebe plastičnih kesa jer se one dele svuda.

Plastične kese, osim što se izuzetno dugo razrađuju, drastično narušavaju izgled grada, poručuju iz CEKORA-a, i dodaju da se, ipak, u poslednje vreme desio pomak, te da proizvođači plastičnih kesa u toku procesa proizvodnje dodaju posebne aditive koji pomažu bržoj razgradnji, ovakve kese su već u širokoj upotrebi.

Stručnjaci navode da je za rešavanje većine ekoloških problema neophodna promena svesti građana, a to se najefikasnije postiže putem edukacija od najranijeg uzrasta. Ekipa YU ECO televizije apeluje na sve građane da smanje upotrebu plastičnih kesa, te da u kuopovinu idu sa, mnogo praktičnijim, cegerima.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kompanija „Flender“ donirala opremu Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Tehnička škola “Ivan Sarić” dobila je novu opremu u vrednosti od 742.094 dinara, za obrazovne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.