Carinici otkrili devet migranata

U saradnji sa policijom, carinici su na izlazu graničnog prelaza „Horgoš“ sprečili prelazak devetoro ilegalnih migranata iz Avganistana, u tovarima kamiona.
Prekršaj je otkriven u petak, 2. februara, kada je kamion subotičkih registarskih oznaka, koji je prevozio nameštaj iz Srbije ka Rusiji, odvojen za kontrolu mobilnim skenerom.
Tom prilikom je uočeno da snimak pokazuje konture koje ne odgovaraju prijavljenoj robi. Pored toga, pronađena je i presečena pa potom lepljena carinska sajla. Ušavši u prikolicu kamiona, carinici su među nameštajem, na polici obloženoj folijom od streča, zatekli troje ljudi, odnosno dve žene i jednog muškarca iz Avganistana.
Istoga dana, za kontrolu skenerom odvojena je i hladnjača čeških registarskih oznaka. Vozač, državljanin Republike Češke, izjavio je da se prazan vraća iz Bugarske, te da nema ništa da prijavi za carinsku kontrolu. Međutim, snimak na skeneru pokazao je ljudske siluete u hladnjači, gde su carinici potom pronašli još šestoro ljudi koji su rekli da su iz Avganistana.
Za protekle dve sedmice, čak 44 ilegalnih migranata, mahom Avganistanaca, sprečeno da se na ovaj način domogne Zapadne Evrope.