Bunjevci obeležili nacionalni praznik „Dan Dužijance“

Bunjevci su juče na Trgu slobode obeležili nacionalni praznik Bunjevaca „Dan Dužijance“.

Svečanim defileom kroz centar grada, polaganjem cveća na spomenik Blašku Rajiću, kao i predajom krune od slame i somuna od novog brašna predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić, juče je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, “Dan Dužijance”. Čast da predaju hleb od novog žita predsednici BNS ove godine pripala je bandašu Marjanu Horvackom Palivukovu i bandašici Ivoni Ivković.

Kako ističe predsednica BNS, Suzana Kujundžić Ostojić, “Dan Dužijance” od izuzetnog je značaja za identitet Bunjevaca, a upravo hleb od novog žita, bandaš i bandašica, kao i vredni risari, simbol su ovog praznika.

Subotica je ponosna što Bunjevci ove godine slave praznik u potpunosti izjednačeni u pravima sa ostalim nacionalnim zajednicama sa kojima su vekovima stvarali grad, rekao je u ime gradonačelnika Stevana Bakića, član GV zadužen za privredu Srđan Samardžić.

U ime Skupštine grada, nacionalni praznik Bunjevcima čestitao je predsednik Skupštine Balint Pastor, koji je rekao da su Bunjevci Suboticu stvarali vekovima, isto kao što su to činili Srbi, Mađari, Hrvati, Jevreji i svi drugi koji sa nama žive, i istakao da je zato ovo praznik svih dobronamernih građana Subotice.