Bunjevci obeležili nacionalni dan “Veliko bunjevačko prelo”

Iako ove godine nije bilo moguće tradicionalno održavanje “Velikog bunjevačkog prela”, Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, obeležio je svoj nacionalni praznik, u subotu u svečanoj sali Otvorenog univerziteta.

Kulturno umetničko društvo “Aleksandrovo”, učestvovalo je kao i svake godine na Bunjevačkom prelu. Kako nam je rekla jedna od članica ovog umetničkog društva, Vesna Dakač, velika im je čast što su pozvani da učestvuju, a kako imaju višegodišnje iskustvo, program kojim su dočarali kako je nekada prelo izgledalo, spremili su za nedelju dana.

Veliko bunjevačko prelo, ove godine održano je ranije zbog aktuelne epidemiološke situacije, te je upriličen samo scenski prikaz običaja. Ono što je bitno jeste da se i pored ove situacije nastavi kontinuitet obeležavanja ovog nacionalnog dana koji prati Bunjevce kroz istoriju, rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Veliko Bunjevačko prelo, jedno je od četiri nacionalna praznika koje Bunjevci proslavljaju u znak sećanja na 1879. godinu, kada je Veliko prelo prvi put javno održano, u organizaciji “Pučke kasine”. Izvrono je prelo bilo društveno okupljanje gde bi žene prele vunu, po čemu se i prelo zove, a okupljeni seljani bi pričali i pripovedali. Obeležavanjem ovog dana bunjevačka nacionalna manjina pokazuje značaj svoje tradicije, jezika, običaja i kulture.