Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

U restoranu „Spartak S“ pripadnici bunjevačke nacionalne manjine, u petak su, na Marin dan, obeležili jedan od četiri nacionalna praznika- Dan Velikog prela. Dan Velikog prela Bunjevci su obeležili uz tamburaše, tradicionalna bunjevačka jela i igre, a narodne nošnje sa ponosom su ponele takmičarke koje su učestvovale u izboru za najlepšu prelju.

I ovogodišnja proslava Dana Velikog prela imala je za cilj da podseti sve na autentičnu kulturu, tradiciju i jezik Bunjevaca, te da ukaže na značaj prenošenja tradicije na mlađe naraštaje. Ovaj praznik Bunjevci obeležavaju u znak sećanja na 1879. godinu kada su njihovi preci obučeni u nošnje po prvi put izašli u javnost sa ciljem da pokažu svoje postojanje i poreklo na koje su bili ponosni.

Pored velikog broja zvanica proslavi su prisustvovali i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je Bunjevcima požele sve najlepše za praznik, kao i savetnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlado Radulović koji je istakao značaj aktivnosti Nacionalnog saveta koje imaju za cilj očuvanje kulture i tradicije Bunjevaca.

Proslava Dana Velikog prela i ove godine bila je takmičarskog karaktera. Za najlepšu preljsku pesmu izabrana je pesma „Noć Marinska“ pesnikinje Gabrijele Diklić, dok je titulu najlepše prelje ponela Ivana Dulić iz KUD-a „Železničar Bratstvo“. Najlepša prelja na sebi je nosila lionsku svilu staru više od jednog veka , šlingovanu košulju, cipele i oko vrata dukate.

Na izboru za najelpšu prelju učestvovalo je još devet devojaka. Titulu prve pratilje ponela je Jovana Vidaković, dok je za drugu pratilju, odlukom stručnog žirija i gostiju izabrana Maja Antunović.