Bunjevci obeležavaju Dan velikog prela 2. februara

Jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine, Dan velikog prela biće obeležen u četvrtak, 2. februara u restoranu „Spartak S“, sa početkom od 19 časova. U okviru svečanosti, kao i prethodnih godina biće izabrana najlepša prelja i najlepša bunjevačka pesma.

Dan velikog prela Bunjevci obeležavaju u znak sećanja na 1879.godinu, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju izašli u javnost sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo. Prelo je stari bunjevački običaj koji je nekada postojao samo na salašima.

Dan velikog perla bunjevačka nacionalna zajednica će obeležiti u Restoranu „Spartak S“, uz bogat kulturnoumetnički program, u kojem će učestvovati KUD „Bunjevka“ i tradicionalna bunjevačka jela, a goste će zabavljati tamburaški orkestar ,,Tajna”. Odluku najlepšoj prelji i najlepšoj preljskoj pesmi, koja se bira od prvog prela, doneće žiri.

Za izbor najlepše pesme ovogodišnjeg prela, pozivaju se svi zainteresovani autori da pošalju prijavu u koverti koja će pored teksta pesme sadržati ime autora i kontakt telefon. Za izbor najlepše prelje prijava treba da sadrži ime i prezime kandidatkinje, adresu, godinu rođenja, zanimanje, kontakt telefon, kao i kratku biografiju. Kao i prethodnih godina, goste u ponoć tradicionalno očekuje tombola, a predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevaca pozivaju privrednike da podrže obeležavanje ovog praznika.