Broj obolelih od respiratornih infekcija u padu

Broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija u Subotici je u padu. Dok se pre desetak dana više od 500 Subotičana javljalo lekaru zbog različitih viroza, sada je taj broj opao na oko 200, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

U prva dva meseca ove godine akutne respiratorne infekcije bile su glavni razlog zbogkojeg su Subotičani tražili pomoć lekara. Ovaj broj je dostigao maksimum pre 10 dana kada se na nedeljnom nivou beležilo više od 500 onih kojih su se doktorima javljali sa kliničkom slikom gripa, kao i zbog drugih viroza.

Na teritoriji Srbije trenutno su registrovane 32 osobe sa malim boginjama. Najveći broj obolelih od morbila je u Beogradu gde je registrovano 27 obolelih, jedna osoba u Boru, jedna u Valjevu, a u Vojvodini su za sada 3 osobe obolele od ove zarazne bolesti. U Zavodu za javno zdravlje ističu da za sada nema zabeleženih slučajeva morbila u Subotici odnosno u Severnobačkom okrugu.

Kada je u pitanju veliki kašalj, u Subotici je trenutno 41 osoba obolela od ove bolesti i to pre svega učenici završnih razreda osnovne škole i srednjoškolci. Stručnjaci smatraju da je po pitanju pertusisa, maksimum broja obolelih već postignut, te predviđaju da će doći ili do stagnacije ili do blagog pada broja obolelih u narednom periodu.