Bolesti srca i krvnih sudova prvi uzrok smrtnosti u Severnobačkom okrugu

Bolesti srca i krvnih sudova imale su udeo od 54,83% u ukupnoj smrtnosti stanovništva tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu, poručila je dr Zorica Dragaš u susret Svetskom danu srca. Svetski dan srca biće obeležen u petak, pod sloganom „Ojačajte svoje srce“.

Tokom 2016. godine u našem okrugu umrle se 1463 osobe, a udeo bolesti srca i krvnih sudova u ukupnoj smrtnosti stanovništva je 54,83%, poručila je dr Zorica Dragaš. Učestalost umiranja povećava se posle 50 godine , a značajnije raste posle 60 godine života bez obzira na pol.

Lekari iz Doma zdravlja navode da neke statistike pokazuju da se bolesti srca i krvnih sudova češće javljaju kod muškaraca, a u rizičnoj grupi su i osobe kojima najbliži srodnici pate od ovih bolesti. Lekari podsećaju da postoje i brojni faktori rizikavna koje se može uticati poput hipertenzije i šećera u krvi.

Redovni preventivni pregledi, zdrava ishrana, život bez duvanskog dima i redovna fizička aktivnost umnogome će doprineti smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih sudova, zaključuju lekari.