Bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u Severnobačkom okrugu

Bolesti srca i krvnih sudova sa 52,8% čine vodeći uzrok smrti u Severnobačkom okrugu pokazuju podaci iz 2022. godine uoči obeležavanja Svetskog dana srca. Lekari ističu da je nastanak i razvoj ovih bolesti moguće sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika.

Od kardiovaskularnih bolesti u Severnobačkom okrugu tokom prošle godine umrlo je 1438 osoba i to 620 muškaraca i 818 žena. Udeo bolesti srca i krvnih sudova u smrtnosti u našem okrugu bio je 52,8% što ga čini vodećim uzrokom smrti. I globalna statistika ukazuje da je stanovništvo najviše opterećeno bolestima srca i krvnih sudova, a infarkt i moždani udar odnose najviše života.

Bolesti srca i kvnih sudova moguće je sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika poput pušenja, nepravilne ishrane i fizičke neaktivnosti. Faktori rizika na koje ne možemo uticati su:pol, starost i kardiovaskularne bolesti u porodici. Zbog toga je važno redovno kontrolisati svoje zdravlje, upozoravaju lekari.

Zavod za javno zdravlje u povodu obeležavanja Svetskog dana srca sutra od 9-11 časova organizuje Bazar zdravlja u MZ „Prozivka“ uz podršku Doma zdravlja i Crvenog krsta Subotica. Na sam Svetski dan srca, 29. septembra će u prostorijama Crvenog krsta od 10 časova biti održano predavanje za učenike 4. razreda Srednje ekonomske škole „Bosa Milićević“ na temu „Faktori rizika i postupak kod iznenadnog srčanog zastoja“. Istog dana od 11 časova će volonteri Crvenog krsta u centru grada deliti promotivni materijal sugrađanima o glavnim faktorima rizika bolesti srca i krvnih sudova.