Blago smanjenje broja aktivno obolelih od kovida

Epidemiološka situacija u gradu i dalje je izrazito nepovoljna, ali je uočeno blago smanjenje broja aktivno obolelih od infekcije kovid-19, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki kaže da se još uvek na dnevnom nivou registruje veliki broj novoobolelih od infekcije kovid-19. U proseku se svaki dan beleži oko 100 novih slučajeva zaražavanja. Kako objašnjava dr Bohucki, čini se da je četvrti talas epidemije korona virusa koji je počeo u avgustu, dostigao vrhunac pre desetak dana.

Dr Bohucki apeluje na Subotičane da se vakcinišu i podseća da svi oni koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa posle 6 meseci treba da prime i treću dozu cepiva. Prema poslednjim instrukcijama, oni koji su primili dve doze Sinofarma mogu već nakon 4 meseca od druge doze da prime treću dozu neke od dostupnih vakcina, dok oni koji su primili dve doze Fajzerovovog cepiva, treću dozu vakcine po izboru mogu da prime već nakon 5 meseci. Dr Bohucki naglašava da svi oni koji su već preležali kovid infekciju mogu ponovo da se inficiraju, te naglašava da reinfekcije nisu retke, a klinička slika može biti teža nego kod primarne infekcije.

U protekla 24 časa u našem gradu registrovano je 76 novoobolelih od infekcije kovid-19, dok je od početka epidemije na teritoriji grada registrovano više od 19.000 obolelih.