Bio-održivi svet

Povodom Svetskog dana zaštite žiovotne sredine organizovana je manifestacija pod nazivom ,,Bio-održivi svet“. U sklopu manifestacije održana je vožnja biciklista kroz grad, izložba slika na O.U. pod nazivom ,,Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš“, a prikazan je ekološki dokumentarni film posvećen borbi bicikla protiv automobila. Organizatori manifestacije su Regionalni Arhus centar, preduzeće ,,Park Palić“ i biciklistički klub Spartak.

U našem gradu nažalost nema dovoljno biciklističkih staza, a upravo promotivnom vožnjom kroz grad želeli su da skrenu pažnju na to da bi trebalo izgraditi dodatne staze kako bi što više ljudi vozilo bicikl jer je zdravije, ekologičnije i ekonomičnije.

Prema rečima Mišela Romana, savetnika za sanaciju Palićkog i Ludaškoj jezera, mnogo toga je urađeno posebno što se tiče administrativnog dela. Izložba pod nazivom ,,Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš“ koja se organizuje drugu godinu za redom biće održavana do završetka projekta sanacije jezera.

Iz Regionalnog Arhus centra poručuju da je ekološka svest građana podignuta u odnosu na pre dve i po decenije, ali da je jedan od problema sa kojima se susreću samo sprovodjenje projekta sanacije jezera Palić. S obzirom da je najveći deo posla koji se tiče administracije i sredstava rešen, nadaju se da će radovi na izgradnji Regionalne deponije i sanacije jezera biti korektno sprovedeni.

Manifestacija Bioodrživi svet se osim u našem gradu organizuje u Beogradu i Sarajevu uz podršku Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju-GIZ. Tokom dana na O.U. biće prikazan film ,,Više od meda“ nakon čega će biti obavljen razgovor sa proizvođačima meda.