Biblioteka tokom letnjeg raspusta

Interesovanje za čitanje u letnjim mesecima je veoma veliko, a ono što je posbno značajno jeste da svake godine broj članova na Dečijem odeljenju Gradske biblioteke raste poručili su iz biblioteke. Deca uzrasta od 0 do 15 godina mogu da uživaju u bogatom izboru novih knjiga i savremenih naslova u preko 50.000 knjiga koje se nude na Dečijem odeljenju Gradske biblioteke, na tri jezika srpskom, mađarskom i hrvatskom.

Našeg sugrađanina,Vanju Srđenovića smo zatekli tokom druge poste u pratnji mame, tate i brata kako bira knjige uz pomoć kojih polako uči da čita. U septembru postaje đak prvak, a kako kaže već sada mnogo voli knjige. Omiljeni autor mu je Džeronimo Stilton i jedva čeka da u potpunosti samostalno nauči da čita.

(Bibliotekarka Dečijeg odeljenja, Ruzica Miković-Žigmanov, pohvalila je naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje zbog čestih poseta i velikog interesovanja za sve ostale knjige koje se nalaze van obavezne lektire koju đaci redovno čitaju.) Najtraženiji autori kod dece adolescentnog uzrasta su Jaminka Petrović, Julijana Matanović, Sanja Pilić jer se bave temama kao što je prva ljubv, školskim temama i dilemama koje muče tinejdžere. Od stranih pisaca, popularno je delo ,,Dnevnik Šonjavka“ Džefa Kinija, a čitaoci vole i Džeronima Stiltona, Dejvida Valijamsa i Džudi Kertin. Školarci uživaju u knjigama koje su napisane na tri jezika sredine, a pored toga ponekad iznajme knjige na engleskom ili nemačkom jeziku dok mlađa deca preferiraju slikovnice, bajke i basne.

Na Dečijem odeljenju trenutno ima preko 2.500 članova, a zanimljivo je da broj dečijih poseta na godišnjem nivou prelazi broj od četrnaest i po hiljada. Letnje radno vreme biblioteke je ponedeljkom, sredom i petkom od 7:30 do 15 časova, a utorkom i četvrtkom od 12 časova do 19:30 časova. Cena članarine na godišnjem nivou iznosi 800 dinara, a tokom jedne posete čitalac može da iznajmi najviše tri knjige zbog čega pažljivo birajte i uživajte čitajući, poručuju iz biblioteke.