Bez obolelih od groznice Zapadnog Nila u našem gradu

Iako za sada nema podataka o obolelima od groznice Zapadnog Nila u Subotici, stručnjaci ističu da ovo oboljenje mogu preneti sve vrste komaraca, te savetuju zaštitu u vidu repelenata i odgovarajuće odeće.

Nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u našoj zemlji počinje 1.juna i traje do polovine novembra. Glavni krivac za širenje groznice Zapadnog Nila su komarci, a stručnjaci ističu da ovu bolest mogu širiti i domaći komarci. Ovo oboljenje dobija se ubodom zaraženog komarca, a u čak 80% slučajeva kada virus uđe u organizam čoveka ne daje nikakvu kliničku sliku. Tek u 20% slučajeva može se razviti nespecifična klinička slika u vidu porasta telesne temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, mučnina, proliv, a može se javiti i nespecifičan osip.

Vakcina protiv groznice Zapadnog Nila ne postoji, ali se možemo zaštiti tako što ćemo izbegavati ubod komarca. Budući da je na našem području jako teško izbeći komarce, stručnjaci savetuju nespecifične mere zaštite u vidu odgovarajuće odeće ili repelenata.

Po rečima stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje tokom prošle i pretprošle godine u našem gradu nije zabeležen ni jedan slučaj groznice Zapadnog Nila, ali to ne znači da ih nije bilo budući da je ceo sistem bio upregnut u borbu protiv kovida.