Bez izlaganja suncu male dece u periodu od 10-18 časova

Malu decu ne bi trebalo tokom dužeg vremenskog perioda izlagati suncu u periodu od 10-18 časova jer može doći do sunčanice i toplotnog udara, poručuju pedijatri. Leto je takođe vreme kada se kod dece javljaju crevne infekcije, pa se savetuje redovno i često pranje ruku i izbegavanje kontakata sa obolelom decom.

 

Tokom leta deca više vremena provode napolju izloženi sunčevim zracima, što je sa jedne strane dobro zbog pozitivnog uticaja na razvoj kostiju i imunološki sistem, ali dugotrajna izloženost sunčevim zracima u terminu od 10-18 časova može imati i negativne posledice po dete, poručuju pedijatri. Zbog dugotrajne izloženosti suncu može doći do sunčanice ili toplotnog udara koji izazivaju slične simptome.

Veoma često tokom leta kod dece predškolskog uzrasta javljaju se i crevne infekcije uzrokovane najčešće entero virusima. Povraćanje, proliv, blago povišena temperatura, glavobolja, otežano gutanje, bol u grlu, samo su neki od simptoma koje izazivaju ovi virusi. Pored crevnih infekcija, leti često može doći i do trovanja salmonelom usled neadekvatno termički obrađene hrane. Pedijatri podsećaju roditelje da je posebno važno voditi računa o tome da se dete dovoljno hidrira.

Stručnjaci poručuju da se većina infekcija prenosi prljavim rukama te ističu koliko je, između ostalog, važno redovno i često pranje ruku toplom vodom i sapunom, kao i izbegavanje kontakta sa obolelom osobom, kao i češća dezinfekcija igračaka i svih predmeta koje deca upotrebljavaju.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime