петак , 22 октобра 2021
Naslovna / Društvo / Besplatni udžbenici za 146 đaka romske nacionalnosti

Besplatni udžbenici za 146 đaka romske nacionalnosti

Predstavnici lokalne samouprave uručili su besplatne udžbenike za 146 đaka romske nacionalnosti koji pohađaju 5 osnovnih škola na teritoriji Grada Subotica.

U osnovnoj školi “Sečenji Ištvan” dvadeset i šestoro učenika romske nacionalnosti od 1-4 razreda dobiće komplet udžbenika, što predstavlja veliku pomoć za njihove roditelje i podstrek za školovanje, ističe prestavnica ove obrazovne ustanove.

Svake godine se u budžetu grada opredeljuju sredstva za unapređenje položaja Roma, a ove godine je za program prevencije i napuštanja školovanja izdvojeno 766.000 dinara. Ovim novcem kupljeni su udžbenici za decu iz romske zajednice koja pohađaju niže razrede osnovne škole na teritoriji našeg grada. Knjige su dobili džaci iz OŠ “Sečenji Ištvan”, “Matko Vuković”, “Đuro Salaj”, “Vuk Karadžić” iz Bajmoka i “Hunjadi Janoš” iz Čantavira.

Kako ističu u lokalnoj samoupravi, u prethodnom periodu realizovana su dva projekta značajna za unapređenje položaja Roma u Subotici. U pitanju su projekti “Romacted” i “Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici”, od kojih će “Romacted” biti nastavljen u 2. fazi koja će obuhvatiti rešavanje pravno-imovinskih odnosa i legalizaciju objekata u podstandardnim objektima u Čantaviru, kao i unapređenje obrazovanja u Školi za osnovno obrazovanje odraslih lica.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kurs za fotografa od utorka na Otvorenom univerzitetu

Na Otvorenom univerzitetu Subotica, od utorka će početi “Kurs za fotografa” koji će trajati naredna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *