Besplatni pregledi mladeža

Na području Severnobačkog okruga tokom prošle godine od melanoma je obolelo 32 , a preminulo 7 osoba. Povodom Dana Euromelanoma koji se obeležava 21. maja specijalna bolnica “Sveti Stefan” organizuje besplatne preglede mladeža.

Melanom je najopasniji oblik raka kože koji pogađa osobe bilo kog uzrasta, za razliku od drugih tipova koji se javljaju kod starijih. Stručnjaci savetuju sve one koje imaju više od 25 mladeža da ih kontrolišu minimum jednom godišnje. Takođe, osobe izuzetno bele puti, plavih očiju i kose, kao i oni koji se često i dugo izlažu dejstvu sunčevih zraka su pod rizikom za nastanak melanoma. Dr Biljana Ivošević Stegić, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u specijalnoj bolnici “Sveti Stefan” objašnjava na koji način sami možemo prekontrolisati mladeže i utvrditi kada je neophodno da se javimo stručnjaku.

Rak kože spada u vrstu raka koja se najbolje leči ukoliko se na vreme prepozna. Rano otkrivanje je ključno za izlečenje i oporavak obolelih pacijenata. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom 2018. godine u Severnobačkom okrugu 32 osobe obolele su od melanoma, a od raka kože njih 128. U istom periodu od melanoma je preminulo 7, a od raka kože 4 osobe. Najbolja zaštita od melanoma je obavezno korišćenje zaštitne kreme sa zaštitnim faktorom 35 prilikom boravka na suncu kao i izbegavanje izlaganja sunčevim zracima u najtoplijem delu dana, kažu stručnjaci.

Povodom kampanje Euromelanoma specijalna bolnica “Sveti Stefan” 22. maja organizuje besplatne preglede mladeža za sve sugrađane koji se u petak prijave na broj telefona: 024/53 55 53. Specijalna bolnica “Sveti Stefan” se među prvima odazvala humanitarnoj akciji “Dan za Danijelin san” koja ima za cilj prikupljanje novca za kupovinu kuće za slepu Danijelu Pejić. Iz tog razloga će ova zdravstvena ustanova sav prihod koji ostvari u petak donirati Danijeli.