недеља , 7 августа 2022
Naslovna / Društvo / Besplatni pregledi mladeža u Poliklinici „Medic“

Besplatni pregledi mladeža u Poliklinici „Medic“

Svake godine raste broj obolelih od melanoma, koji je jedan od najmalignijih tumora, upozoravaju dermatolozi povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma. U cilju ranog otkrivanja bolesti, Poliklinika „Medic“ je i ove godine omogućila građanima besplatne preglede mladeža. Pregled se može zakazati danas od 18 do 20 časova na telefon 551-595.

Besplatan pregleda mladeža u okviru kampanje „Euromelanoma“ među prvima je iskoristila Tijana Gnjidić Milić. Tijana kaže da je svesna rizika kojim smo izloženi, te da svake godine odlazi na dermoskopiju.

Prema rečima dermatologa, dr Laure Lasinger rak kože je najčešći kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod osoba koje se intezivno izlažu sunčevim zracima. Međutim, najopasniji tumor kože -melanom sve češće pogađa i mlađu populaciju. Povećan rizik da obole od ovog tipa tumora kože imaju osobe svetle puti, plavih očiju, one koje imaju više od 50 mladeža, koje su u detinjstvu imale opekotine od sunca, kao i one čiji su srodnici oboleli od ovog tipa tumora.

Iako postoje brojni faktori rizika poput genetskog nasleđa na koje ne možemo uticati, prema rečima lekara, izbegavanje štetnog UV zračenja je ključno za smanjenje rizika od nastanka raka kože. Zaštita kože proverenim kremama sa visokim faktorom, izbegavanje solarijuma, kao i redovni pregledi kod dermatologa najbolje su preventivne mere.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

Akcija prikupljanja životnih namirnica za socijalno ugrožene porodice i sugrađane

Neformalno udruženje volontera „Naše malo je nekome sve“ organizuje u nedelju, akciju prikupljanja i podele …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.