Besplatna kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta

U toku je prijavljivanje za besplatnu kontrolu plodnosti poljoprivrednog
zemljišta, koju finansira Grad Subotica. Pravo da se prijave imaju poljoprivredni proizvođači, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na području grada Subotice. Kontrolom plodnosti poljoprivrednog zemljišta obuhvaćene su oranice, voćnjaci i vinogradi, kao i plastenici u privatnom vlasništvu ili zakupu.


U okviru programa za podsticanje ruralnog razvoja, u gradskom budžetu su za kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta planirana sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara. Prema rečima članice gradskog veća zadužene za poljoprivredu, Hajnalke Bognar Pastor posao kontrole je poveren laboratoriji Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Poziv će biti otvoren do utroška sredstava. Svi poljoprivrednici zainteresovani za besplatnu kontrolu trebalo bi da se prijave Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica na broj telefona 060/556-86-70 ili 024/555-932.

Kontrola plodnosti zemljišta obuhvata ispitivanje ph vrednosti zemljišta, sadržaja kalcijum karbonata, humusa, lako pristupačnog fosfora i kalijuma.