Besplatan ultrazvučni pregled grudi

U cilju ranog otkrivanja raka dojke u toku dana u centru grada radiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je obavljao besplatne ultrazvučne preglede dojki. Akcija je organizovana u okviru projekta “Budi hrabra” koji sprovodi Udruženje “Žena uz ženu” iz Beograda u okviru kojeg autobus sa dijagnostičkom opremom obilazi 11 gradova u Srbiji.

Marija Rožnjik jedna je od Subotičanki koje su došle da obave besplatan ultrazvučni pregled dojki. Marija kaže da zna koliko su preventivni pregledi važni, ali da ne može svaka žena da odvoji novac za pregled u privatnim poliklinikama, te pohvaljuje ovakve akcije.

Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke “Jedna uz drugu”, podržalo je projekat “Budi hrabra” u Subotici. Predsednica ovog udruženja i sama je vodila bitku sa kancerom dojke i svedoči o tome koliko je važno redovno ići na preglede i ističe da je bitno naći vremena za svoje zdravlje.

Rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme i zbog toga su redovni pregledi jako značajni, poručju lekari. Žene bi već u 18 godini trebalo da počnu sa samopregledima jednom mesečno, dok ultrazvučni i klinički pregled treba raditi posle 30. godine života jednom godišnje, a mamografski posle 40. godine na svake dve godine, objašnjava radiolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Jelica Vukmirović.

Oktobar je širom sveta posvećen borbi protiv raka sa ciljem podizanja svesti kod žena o važnosti preventivnih pregleda.