Arheološka iskopavanja na lokalitetu Gradište u Iđošu.

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica od 1.avgusta realizuje arheološkia iskopavanja na lokalitetu Gradište u Iđošu.U okviru Projekta sistematskih arheoloških istraživanja lokaliteta Gradište u Iđošu koji je počeo 2014.godine, realizuju se i ovogodišnja iskopavanja. Lokalitet Gradište nalazi se na obodu atara sela Iđoš, oko 7 km udaljen od Kikinde. Nastanjen je sa prekidima od perioda srednjeg neolita do srednjeg veka. Lokalitet je proglašen za arheološko nalazište, te kulturno dobro od velikog značaja i počev od 19.veka u nekoliko navrata je istraživan. Usled rayvoja nove tehnike i mogućnosti analize, uočena je potreba novog istraživanja ovog veoma značajnog nalazište. Radovi u okviru ovog projekta na lokalitetu traju od 2014.godine, a prvobitno je vršeno ispitivanje samog nalazišta, odnsono ispitivan je arheološki potencijal. Sam lokalitet sastoji se iz dva dela, koji obuhvataju ostatke neolitskog naselja,te bronzanodobno utvrđenje. Ove sezone nastavljena su istraživanja na uzvišenju neolitskog dela lokaliteta. Otkrivena su dva objekta korišćena u periodu kasnog neolita, kao i posebno zanimljivo otkriće, odnosno disk od pečene zemlje sa urezima na jednoj strani. Prema rečima stručnjaka, sledeće godine u planu je spuštanje na sledeći nivo, odnosno istraživanje još starijeg naselja . Iskopavanja su počela 1.avgusta, a planirano je da traju do 14. septembra ove godine. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica ova iskopavanja vrši u saradnji sa Balkanološkim institutom SANU i Narodnim muzejom Kikinda. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

1 komentar

  1. Jesul tu živeli Srbi u neolitu?

    gledao sam rezultate haplotipa u moje selo sa nalatišta iz doba neolita. Objavljeni su rezultati na srpski portal Poreklo. Našli su haplogrupu I2a i R1b. Obe kod srba zastrupljene danas. Pritom kao i tada, tako i danas ova I2a najviše zastupljena. ČAk su uradili analizu ženske linije, pa su pronašli da je jedan oženio ciganku, tj. imao je decu sa njom i čak su zajedno sahranjeni.

    Ali kažu mi istraživači da to nisu Srbi današnji, tj. da mi nismo njihovi potomci. već da su oni dalja grana rođaka naših predaka. A naši preci su živeli malo dalje u Ukrainu ili možda Nemačku.

    interesantno, jer ja verujem da u Ukrainu i Nemačku nismo mogli da dobijemo ovako tamniji ten obzirom na haplotip koji nosimo a on je u korenu nordijski plav. Jedino preko ovakvih slučajeva gde neko oženi strankinju iz tamnoputog naroda koji h nema u Ukrainu i Nemačku tada.

Komentari su zatvoreni