Apel MUP-a: Ne spaljujte travu i nisko rastinje!

Od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega čak 1.357 na otvorenom prostoru.  Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

U skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i u narednom periodu  očekuju se visoke temperature, koje pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Iz MUP-a zatopodsećaju građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, a za fizička lica 10 hiljada dinara. Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10 do 50 hiljada dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.