Angio sala ponovo radi, urađeno preko 100 intervencija za mesec dana

Nakon problema sa alternativnim napajanjem Angio sale u Opštoj bolnici Subotice Pokrajinska vlada je po hitnom postupku obezbedila 18 miliona dinara za kupovinu novog agregata. Njegovom nabavkom stvorili su se uslovi sa bezbedan rad sale u slučaju nepredviđenog prestanka snadbevanja električnom energijom, kažu iz subotičke bolnice.

Nakon šest meseci, Angio sala u Opštoj bonici proradila je 9. decembra. Od tog datuma pa sve do jučerašnjeg dana, urađeno je 98 procedura, kaže v.d. direktora Opšte bolnice, dr Saša Dželebdžić i objašnjava da sala nije radila jer je krajem maja primećen problem sa alternativnim napajanjem, koji je rešen kupovinom novog agregata, koji je neophodan u slučaju nestanka struje. Agregat će služiti i za napajanje drugih jedinica u bolnici, poput magnetne rezonance.

Sala za sada radi u elektivnom režimu, odnosno, od 7 do 13 časova, kaže dr Dželebdžić i ističe da su pripravni za infarkt u okviru stemi mreže od 7 do 17 časova, nakon čega se pacijenti šalju u Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

U Angio sali trenutno rade dva interventna kardiologa, jedan interventni radiolog, jedna lekarka na specijalizaciji, a tim čine i dva mlada klinička lekara koji su na obuci i četiri sestre instrumentarke i četiri rendgen tehničara. Takođe, sala je opremljena i najsavremenijom opremom, kaže dr Dželebdžić.