Analiza grejanja

Domaćinstva koja se greju na gas, termoakumualcione peći i ona koja mogu da kupe kubik drveta za 7.650 dinara imaće najmanje račune za grejanje ove zime, navodi se u analizi koju je objavila Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS).

Analiza je rađena za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu i 180 dana u grejnoj sezoni. Prema cenama iz prve polovine oktobra najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa jer će im biti potrebno 45,500 dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64,400 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje TA peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 procenata, tako da oni iznose oko 88,580 dinara.

AERS navodi da grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije gde drva imaju nižu cenu do 7.650 dinara po kubiku, i ako domaćinstva imaju novije pće koštaće 63.000 dinara.