Ambasador SAD obišao Prihvatni centar za migrante u Subotici

Građani Srbije od početka migrantske krize humano se odnose prema migrantskoj populaciji, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, prilikom posete Prhvatnom centru za migrante u Subotici. On je dodao da je impresioniran tom činjenicom. Ambasador SAD u Suboticu je došao u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, koji je istakao da Srbija neće menjati politiku prema migrantima, i da će nastaviti da se ponaša odgovorno i humano.

Iako je uslove u prihvatnom centru ocenio kao dobre, ambasador SAD Kajl Skat istakao je da su migranti u teškom položaju zbog sve oštrije politike susednih zemalja prema njima. Naglasio je i da je Vlada SAD, do sada, donirala 27 000 000 dolara za migrante u ovom regionu, te je najavio nove donacije za migrante i lokalno stanovništvo u Subotici.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da će svaki član migrantske populacije u Srbiji dobiti zaštitu, pravo na hranu, medicinsku brigu i pravnu zaštitu. Takođe, dodao je, da najveći broj migranata ne želi da ostane u Srbiji, te da je broj migranata koji dolaze u Srbiju značajno smanjen.

Vlada Srbije nastaviće odgovorno da se ponaša prema migrantima vodeći računa o njihovim pravima, ali i o pravima i zaštiti lokalnog stanovništva, zaključio je ministar Vulin.