Aktivnsoti dece tokom letnjeg raspusta

Letnji raspust je za decu, a posebno za učenike period zasluženog godišnjeg odmora i dok je mlađoj deci neophodna pomoć roditelja u osmišljavanju sadržaja i aktivnosti, stariji osnovci aktivnosti organizuju samostalno u dogovoru sa vršnjacima, poručuju iz stručne službe. Tokom raspusta deci bi trebalo dozirati upotrebu tehnologije i interneta, akcenat treba staviti na negovanje hobija i aktivnosti koji bude interesovanje kod dece, a koje pri tome ne bi trebalo da budu vezane za učenje ili obaveznu školsku lektiru.

Našu sugrađanku Sonju Golić zatekli smo u igri sa ćerkom Svetlanom, u parku u centru grada. Ona nam je rekla da tokom raspusta putovanje nije u planu, ali da je ipak uspela da osmisli zajedničke aktivnosti koje petogodišnja devojčica voli poput odlazaka u park, šetnje prirodom, društvenih igara i upotrebe računara pomoću koga devojčica uči engleski jezik pri čemu mama napominje da vodi računa da dete računar koristi samo pola sata dnevno.

Roditelji treba da osluškuju želje, potrebe i interesovanja dece i da im ponude aktivnosti koje su prilagođenje njihovom uzrastu, a osim toga slobodno vreme tokom raspusta u što većoj meri treba da provedu u interackici sa njima jer je uloga roditelja u kreiranju sadržaja i slobodnih aktivnosti dece izuzetno značajna u vaspitanju, poručila je pedagog Ksenija Tasić. Sportsko rekreativne aktivnosti, kampovanje u prirodi, kvalitetno provođenje vremena sa članovima porodice, igra sa vršnjacima i ljubimcima, radionice, čitanje, razgovor i dozirana upotreba tehnologije trebalo bi da doprinesu zdravom psiho-fizičkom razvoju deteta tvrde stručnjaci.
Tokom letnjeg raspusta dete možete odvesti u Gradsku biblioteku, u bioskop, u šetnju ili u posetu Zoološkom vrtu, a pored toga možete uživati u kupanju na bazenu ukoliko niste osmislili odlazak na putovanje. Raspust je za decu zaslužen odmor koji treba delom i da provedu kako oni žele jer je taj period detinjstva uvek vezan za najlepše uspomene u kasnijem životnom dobu.