Aktivno provodite raspust!

Pred učenicima osnovnih i srednjih škola je još mesec dana letnjeg raspusta, a psiholozi savetuju što više vremena u prirodi i što više fizičke aktivnosti.

Tokom letnjeg raspusta deca bi trebalo što više vremena da provode u igri i to napolju, na svežem vazduhu. Psiholozi savetuju da deca budu što aktivnija fizički jer će to pozitivno uticati na koordinaciju i držanje tela. Druženje je imperativ, te je preporuka da se druže kako sa starim, tako i da upoznaju nove drugare jer se na taj način razvijaju socijalne veštine, objašnjava školski psiholog, Dragana Ćupurdija.

Uloga roditelja tokom svih aktivnosti kojima se deca bave trebalo bi da bude podrška, a kada su deca mlađeg uzrasta u pitanju bezbednost. Stručnjaci ističu da roditelji ne bi trebalo da biraju prijatelje svojoj deci, niti da im osmišljavaju aktivnosti. Kada su mlađa deca u pitanju, roditelji bi trebalo da se pobrinu da budu bezbedna, ali bez nametanja sadržaja.

Letnji raspust za učenike osnovnih škola završava se 31. avgusta, a nova školska godina po kalendaru za narednu školsku godinu, počinje u četvrtak 1. septembra.