Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Hemijsko-tehnološkoj školi

U organizaciji Crvenog krsta Subotica u Hemijsko-tehnološkoj školi u toku prepodneva održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Punoletni učenici, kao i nastavnici i ostali zaposleni u Hemijsko-tehnološkoj školi imali su priliku da u okviru redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi, daju ovu dragocenu tečnost. Odaziv na akciju koju je organizovala gradska organizacija Crvenog krsta, bio je velik, a među davaocima bilo je i onih kojima je prvi put da daju krv.

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica, jedna je od retkih koja raspolaže dovoljnim količinama krvi jer stanovnici Severnobačkog okruga redovno daju tečnost koja život znači, kaže tehničar u Službi za transfuziju krvi Opšte bolnice, Peter Čolić. Jedna osoba koja da krv može pomoći u spašavaju života 3 osobe, objašnjava Čolić.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom nivoa hemoglobina utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju niti osobu koja bi tu krv primila. Interval između davanja krvi za žene je 4, a za muškarce 3 meseca.