Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u MZ Željezničko naselje

Akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje Služba za transfuziologiju Opšte bolnice u saradnji sa Crvenim krstom Subotice, biće održana sutra, u prostorijama Mesne zajednice Željezničko naselje na adresi Majšanski put 53 u periodu od 7.30 do 9.30 časova.

Na akciju mogu da se odazovu sve zdrave osobe uzrasta od 18 do 65 godina, a pre davanja krvi, potrebno je da imaju lagani doručak, da unesu dovoljno tečnosti i da budu odmorni, zbog čega se dan ranije ne preporučuje jaka fizička aktivnost.

Za one koji su preležali infekciju kovid-19 ili su se vakcinisali, odnosno revakcinisali, takođe postoji preporuka.

Građani koji su preležali kovid 19 bez simptoma, mogu da daju krv nakon 14 dana. Oni koji su imali lakšu kliničku sliku, mogu nakon mesec dana, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku treba da sačekaju tri meseca pre nego što se odazovu na akciju.

Što se tiče vakcinacije, odnosno revakcinacije, svi koji su primili vakcine „Fajzer-Biontek“ i „Sinofarm“ mogu bez odlaganja da daju krv, a oni koji su primili „AstraZeneku“ i „Sputnjik V“ trebalo bi da sačekaju dve nedelje od vakcinacije ili revakcinacije.