80 godina od II zasedanja AVNOJ-a

Polaganjem venaca na spomenik Josipu Brozu Titu na prostoru 4. Mini Jugoslavije obeležen je Dan Republike, nekadašnji praznik koji se obeležavao 29. novembra.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra povodom godišnjice Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu tog datuma 1943. godine. Iako se dugi niz godina zvanično ne obeležava, poštovaoci vrednosti nekadašnje Jugoslavije svake godine podsećaju na njegov značaj. Osnivač 4. Mini Jugoslavije Blaško Gabrić kaže da je tada radnička klasa imala najveća prava.

Socijalistička Jugoslavija rođena je u borbi protiv fašizma, a iako više ne postoji, civilizacijske vrednsoti stvorene i izgrađene u to vreme i danas su aktuelne, kažu iz “Centra Tito”.

Mlađe generacije Subotičana koje neguju tradiciju nekadašnje SFRJ smatraju da je ostao osećaj ugleda koji je Jugoslavija imala u svetu.

Povodom obeležavanja II zasedanja AVNOJ-a, Centar Tito i Pokret IV Mini Jugoslavije večeras od 18 časova organizuju svečanu akademiju “80 godina AVNOJ-a i borbe za jugoslovenske vrednosti”, u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta.