29. Međunarodni festival pozorišta za decu počinje u nedelju

Dvadeset deveto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu počinje u nedelju, a tokom šest festivalskih dana publika će u okviru takmičarskog programa imati priliku da pogleda 14 predstava za decu iz 11 zamalja sveta. Svečano otvaranje zakazano je za nedelju, u 18 časova, kada će u Dečjem pozorištu biti uručene nagrade “Mali princ” za životno delo glumici, teatrologu, pedagogu i piscu Marijani Petrović i ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju Viktoru Šrajmanu.

U okviru takmičarskog programa, po izboru selektora festivala profesora dr Zorana Đerića, publika će imati priliku da pogleda predstave iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i predstave domaćih pozorišta. Takmičarski program biće otvoren u nedelju u 19 časova na sceni “Jadran” predstavom “Velika tvornica riječi” iz Hrvatske.

Festival će i ove godine imati bogat prateći program, u okviru kog će biti održane dve izložbe, radionice za pedagoge i decu, kao i trinaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, koji će ove godine biti organizovan u sali 212 na Otvorenom univerzitetu. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a učesnici će se baviti temom “Interkulturalnost u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice”.

Predstave će svakog dana na sceni “Jadran” i u Dečjem pozorišta biti u 10, 12 i 17 časova, ali je zbog ograničenog broja mesta kartu potrebno rezervisati. Organizator festivala je Otvoreni univerzitet Subotica, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Subotica.