28. Festival evropskog filma Palić od 17. do 23. jula

28. Festival evropskog filma Palić, ove godine održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija – Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa koji počinje u subotu, i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 120 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Prema rečima Ilije Tatića, direktora Otvorenog univerziteta, mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Predfestivalski program će otvoriti selekcija “Best of Europe” koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, a evropski klasici biće prikazani u selekciji “Klasici na Trgu”u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode. Isto tako, publika će, pored bogatog filmskog programa u Glavnom takmičarskom programu, moći da uživa i u mnogim pratećim sadržajima festivala – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama, kao i stručnim predavanjima.

Žiri glavnog takmičaskog programa 28. Festivala evropskog filma, ocenjivaće filmove iz selekcije “Glavni takmičarski program”, a najbolje filmove će nagraditi Zlatnim toranjem za najbolji film i Palićkim toranjem za najbolju režiju.