28. Festival evropskog filma na Paliću

28. izdanje Festivala evropskog filma Palić počinje sutra i trajaće do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala čini 12 evropskih filmova, od kojih 3 sa Kanskog festivala.

Tokom centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina. Najaktuelniji evropski naslovi naći će se u Glavnom takmičarskom programu, dok će se najaktuelniji istočnoevropski filmovi naći u selekciji Paralele i sudari. Kako organizatori ističu, mnogi od filmova svoju srpsku, regionalnu, ali i svetsku premijeru imaće upravo na ovogodišnjem Festivalu. Pored bogatog filmskog programa, publika će imati priliku da uživa u brojnim pratećim sadržajima, kao što su koncerti, izložbe i radionice.

Ovogodišnje nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evopskoj kinematografiji sutra će biti uručene dobitnicima – Aleksandru Berčeku i Kristijanu Pecoldu. Film koji će otvoriti glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić jeste “Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovkom Džodi Foster, dok će svetsku premijeru na Letnjoj pozornici, 22. jula imati jedan od najiščekivanijih filmova, “Nečista krv- greh predaka” reditelja Minutina Petrovića.

Festival se ove odine održava na više lokacija među kojima su Letnja pozornica na Paliću, bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma Tamkičarskog programa iznosi 300, dok je cena jednodnevne ulaznice za 2 filma selekcije Paralele i sudari 200 dinara. Ulaz za sve ostale festivalske projekcije je besplatan.

Prethodni članak
Sledeći članak

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime