Svetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a

Ove godine je u Severnobačkom okrugu otkrivena 1 HIV pozitivna osoba, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/ AIDS-a. Stručnjaci poručuju da je prevencija najvažnija te da HIV pozitivne osobe koje se redovno leče posle nekoliko meseci ne mogu da prenesu ovu infekciju.

Svetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a, Udruženje građana “Stav +” obeležiće akcijama sutra i u ponedeljak 5. decembra. Sutra će u prostorijama ovog Udruženja ispod Stadiona malih sportova u periodu od 9-13 časova omogućiti svima koji to žele da se posavetuju i urade besplatno, dobrovoljno, poverljivo i anonimno testiranje na HIV. Oni pozivaju sve one koji prepoznaju neki od rizika da provere svoj HIV status i time daju svoj doprinos u zaustavljanju pandemije HIV-a. U ponedeljak će ovo Udruženje otvoriti svoja vrata za sve koji imaju bilo kakve nedoumice u vezi sa polno prenosivim bolestima, terapijama i prevenciji HIV-a.

Iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje “Potent” ističu da je od 2018. godine u našoj zemlji registrovan lek PrEP koji služi za prevenciju HIV infekcije, a namenjen je osobama kod kojih je testom potvrđeno da ne boluju od HIV-a. Ovaj lek još uvek nije dostupan na teret RFZO i može da se kupi u apoteci uz izveštaj lekara. Pored ovog leka, postoji i PeP koji se koristi u slučaju rizičnog odnosa ili akcidentne situacije i to u roku od 48 sati od rizične situacije, kada infektolog može prepisati ovaj lek. Terapija za HIV je takođe prevencija, budući da osobe koje se redovno leče i uzimaju svoju terapiju nakon nekoliko meseci više nisu zarazne.

Prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje, ove godine je u Severnobačkog okrugu otkrivena 1 HIV pozitivna osoba, a od početka rada na testiranju i otkrivanju HIV pozitivnih u Zavodu je do sada otkriveno 75 HIV pozitivnih osoba. Od ovog broja, u trenutku otkrivanja njih 45 bilo je u stadijumu AIDS-a, a njih 22 je preminulo. ZZJZ u našem gradu dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje radi već 20 godina.

Hiv se prenosi rizičnim seksualnim odnosom, putem krvi i sa majke na dete ponavljaju stručnjaci i pozivaju na odgovorno ponašanje, kao i na testiranje svih onih koji smatraju da su bili u rizičnoj situaciji.