25,1% Subotičana izašlo na referendum – većina glasala „da“

Na referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa, glasali su 31.892 građana, što je 25,1 odsto ukupno upisanih u birački spisak na teritoriji grada. Podršku potvrđivanju Akta o promeni Ustava dalo je 18.392, odnosno 58,4 odsto.

U Srbiji je juče održan referendum o promeni Ustava u oblasti sudstva i pravosuđa, kako bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca, što znači da njih više neće birati Skupština Srbije već nezavisni organi, Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca. Pred biračima su bile dve opcije – “da” i “ne”, odnosno “za” ili “protiv”. Od ukupno 31.892 Subotičana koji su glasali, podršku promeni Ustava dalo je 18.392. Pitali smo Subotičane zašto su izašli na biračka mesta.

Sva 102 biračka mesta u Subotici otvorena su i zatvorena na vreme i kako navodi predsednik Gradske izborne komisije, Nenad Kozomora, nepravilnosti nije bilo.

Svoj glas na referendumu dali su gradonačelnik Stevan Bakić u MZ “Željezničar”, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, u MZ “Prozivka” i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, u naselju “Nosa”.

Podaci Republičke izborne komisije pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili sa 59,73 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, dok je protiv bilo 39,24 odsto. Na osnovu 98,47 odsto obrađenih glasačkih mesta, glasalo je 1.953.711 građana.