Pre godinu dana pacijenti su prvi put mogli da dobiju lek bez papirnog recepta. U januaru 2018. godine počela je upotreba elektronskog recepta u Subotici koja je omogućila hroničnim pacijentima da na jednostavniji način dolaze do propisane terapije. Od marta ove godine očekuje se da će e-recepti biti u funkciji i za akutne terapije.

Tokom januara prošle godine u našem gradu je počeo da funkcioniše sistem elektronskog recepta kada su pacijenti po prvi put mogli da podignu svoje lekove bez papirnog recepta. Elektronski recept dobijaju uglavnom, hronični bolesnici budući da se putem e-recepta uz zdravstvenu knjižicu može podići terapija koja se propisuje na minimum 2, odnosno maksimum 6 meseci.

Po rečima PR-a Apoteke Subotica, Jelene Pavlović, naši sugrađani su se većinom navikli na e-recept. Rok važenja elektronskog recepta je 7 dana pre i 7 dana posle datuma kada je recept ispisan i o tome oni koji podižu svoju terapiju na ovaj način, moraju da vode računa. E recept je omogućio lekarima da se više posvete pacijentima, a s druge strane hroničnim bolesnicima da ne moraju da odlaze kod izabranog lekara po terapiju svaki mesec.

Prema najavama iz Ministarstva zdravlja od marta ove godine očekuje se uvođenje e recepta i za akutne terapije.