Sezona alergija na trave

Tokom prošle nedelje zabeležene su umerene do visoke koncentracije polena trava u vazduhu. Po rečima alergologa svaki treći Subotičanin je alergičan, a najzastupljenija je alergija na grinje u kućnoj prašini u kombinaciji sa alergijom na neki od polena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom protekle nedelje u vazduhu je zabeleženo prisustvo polena iz familije duda, a prisutni su i poleni borova i čempresa. Takođe, zabeležene su i umereno do visoke koncentracije polenovih zrna trava. Prošle godine je 16. maja zabeležen maksimalan broj polenovih zrna trava u vazduhu, a zbog vremenskih prilika ove godine se očekuje ranije.

Po rečima alergologa, oko trećine pacijenata imaju neke alergijske manifestacije. Tegobe su različite: od curenja i zapušenosti nosa, bronhitisa, astme, svraba, crvenila oka kao i različitih osipa po koži. Doktori savetuju da se najpre postavi dijagnoza, nakon toga se daje terapija od zavisnosti od toga koji je organ zahvaćen. Lekari kažu da je u Vojvodini najčešća kombinacija nekoliko alergija i da je retko koji Vojvođanin alergičan samo na jedan alergen.

Po rečima alergologa alergije su pretežno bolest mlađe populacije, ali je poslednjih godina sve učestalije da im se javljaju i stariji pacijenti, iznad 65 godina koji imaju neke alergijske reakcije. Najstariji pacijent kod kojeg je prvi put dijagnostifikovana alergija bio je star 82 godine.