Sezona alergija na trave

Tokom prošle nedelje zabeležene su umerene do visoke koncentracije polena trava u vazduhu. Po rečima alergologa svaki treći Subotičanin je alergičan, a najzastupljenija je alergija na grinje u kućnoj prašini u kombinaciji sa alergijom na neki od polena.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom protekle nedelje u vazduhu je zabeleženo prisustvo polena iz familije duda, a prisutni su i poleni borova i čempresa. Takođe, zabeležene su i umereno do visoke koncentracije polenovih zrna trava. Prošle godine je 16. maja zabeležen maksimalan broj polenovih zrna trava u vazduhu, a zbog vremenskih prilika ove godine se očekuje ranije.

Po rečima alergologa, oko trećine pacijenata imaju neke alergijske manifestacije. Tegobe su različite: od curenja i zapušenosti nosa, bronhitisa, astme, svraba, crvenila oka kao i različitih osipa po koži. Doktori savetuju da se najpre postavi dijagnoza, nakon toga se daje terapija od zavisnosti od toga koji je organ zahvaćen. Lekari kažu da je u Vojvodini najčešća kombinacija nekoliko alergija i da je retko koji Vojvođanin alergičan samo na jedan alergen.

Po rečima alergologa alergije su pretežno bolest mlađe populacije, ali je poslednjih godina sve učestalije da im se javljaju i stariji pacijenti, iznad 65 godina koji imaju neke alergijske reakcije. Najstariji pacijent kod kojeg je prvi put dijagnostifikovana alergija bio je star 82 godine.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime