18. izdanje Međunarodnog festivala organskih proizvoda počelo danas

U fokusu ovogodišnjeg 18. izdanja Međunarodnog festivala organskih proizvoda koji je počeo danas, je digitalizacija organske proizvodnje. Proizvođači iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske izlažu svoje proizvode danas i sutra na drugom ulazu na Otvorenom univerzitetu.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja za organskog proizvođača godine je Sanja Kuzmanović iz Čeneja koja se organskom proizvodnjom bavi od 2015. godine. Sanja se u najvećoj meri bavi proizvodnjom povrtarskih kultura. S druge strane, titulu organskog proizvoda godine ove godine poneo je proizvod Nutrino organik- organska kašica namenjena deci.

Ovogodišnji “Biofest” okupio je proizvođače iz Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, a pored svežeg voća i povrća izložena su i sredstva za zaštitu bilja. U fokusu ovogodišnje manifestacije je digitalizacija organske proizvodnje čiji je krajnji cilj povećanje profitabilnosti i ekonomske, ekološke i socijalne održivosti poljoprivede.

Po rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Mladena Petreša organska proizvodnja će postajati sve popularnija u budućnosti jer se na ovaj način proizvodi zdravstveno isparna i bezbedna hrana, a s druge strane vodi se računa i o očuvanju životne sredine što je imperativ održive poljoprivrede. U Vojvodini je pod organskom proizvodnjom 8000 hektara zemljišta.

Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest” organizuju udruženje “Teras” i Otvoreni univerzitet.